vineri, 9 iulie 2021

Top 10 cele mai ciudate alimente italiene

 



Top 10 cele mai ciudate alimente italiene

1.      Spaghete cu arici de mare, Sicilia

Nimic nu seamănă cu gustul ricci di mare - arici - odată ce au fost eliberați de cojile lor țepoase.

Proaspăt și sărat, aroma este aproape ca scufundarea în mare. În Sicilia, acestea sunt adăugate în ultimul moment la spaghete și la un sos simplu de usturoi, ardei iute și ulei de măsline.

2.      Nduja, Calabria

În vârful cizmei italiene, Calabria produce unele dintre cele mai condimentate alimente din țară - și puține sunt la fel de picante ca nduja.

Acesti cârnați tartinabili  sunt făcuti din părțile mai puțin atrăgătoare ale porcului și ambalat cu ardei iute din Calabria de un roșu aprins.

Nduja se face folosind carne din cap (minus falcile) si alte diverse bucăți de carne, o piele curată, grăsime și ardei iute calabrezi prăjiți, care conferă nduja gustul său caracteristic de foc. Totul este tocat împreună, apoi umplut în carcase mari de cârnați și afumat, creând un cârnat mare moale, de unde amestecul picant. Nduja este servita în principal cu felii de pâine sau cu brânză coapta.



3.      Culatello, Emilia-Romaña

 


În timp ce șunca Parma primește toată atenția, mai există o șuncă despre care unii spun că are un gust și mai bun. Culatello, fabricat din partile superioare ale pulpelor (din spate) de porci, este produs  în doar opt sate din Pianura Padana, câmpiile joase din Valea Po din Emilia-Romagna.

4.      Creier prăjit, Roma



 

Creier prăjit nu sună la fel de atrăgătoare ca și frittura di cervello, dar aroma delicată a acestui fel de mâncare tipic roman compensează orice asociere descurajantă.

Facut pane și prăjit, creierul de miel sau de vițel vine adesea cu o legumă care a fost trecută prin același proces - de obicei anghinare, dovlecei.

5.      Finanziera, Piemont

 


Finanziera cu siguranță nu o poti dispretui. Această specialitate din nordul Italiei este un fel de mâncare de ficat de pui și de porc, maruntaie de vițel și porc, creier, rinichi și - ca punct de culminant - creasta de cocos

Totul este gătit în vin Barolo pentru ai imbogăți savoarea.

6.      Pajata, Roma

 

Acest fel de mâncare roman a fost interzis din Italia timp de 14 ani datorită bolii vacii nebune, dar a revenit ferm în meniu. S-ar putea să nu fie o veste bună pentru oamenii care consideră că intestinele vițeilor pline de lapte sunt mai puțin apetisante .


Pagliata (sau, în dialectul roman, Pajata) este un fel de mâncare tradițional roman care folosește în primul rând intestinul unui vițel tânăr. Deoarece a mâncat doar lapte, felul de mâncare rezultat este similar cu brânza dintr-o carcasă de cârnați.

 

7.      Pani ca meusa, Sicilia

 


Dacă doriți cu adevărat să vă simțiți ca un localnic în Palermo, trebuie să încercați mâncarea de stradă. Pani ca meusa sună destul de minunat în siciliană - „pâine cu splină”.

Această gustare, servită la tarabele de stradă din vase uriașe, merită să o încercați - mâncați-o într-un chiflă de susan cu o picătură de suc de lămâie și branza rasa.

8.      Casu marzu, Sardinia

 

Sarzii traiesc mai mult decat compatriotii lor italieni. Nu se stie daca acest fapt se datoreaza faptului ca in dieta lor este inclusa si aceasta branza cu viermi.

Casu marzu este o brânză tipică din insula italiană Sardinia, cunoscută ca fiind infectată cu larve vii de muște. Casu marzu înseamnă „brânză putredă” în dialect  sard.

9.      Sanguinaccio dolce, Naples

 


Sangele si ciocolata sunt doua elemente care sunt neobisnuite in acest dulce, ce se prepara in unele regiuni ale Italiei, inclusiv la Napoli, unde este considerat un cadou special in perioada Carnavalului.

Sanguinaccio dolce este un dulce italian, tipic în unele regiuni din sudul Italiei (Apulia, Basilicata, Calabria și Campania), precum și altele precum Abruzzo, Emilia-Romagna, Liguria, Marche și Umbria.

Sanguinaccio este preparat ca o cremă pe bază de ciocolată neagră topită. Este tradițional servirea sa  ca dulce tipic de carnaval. Se servește într-un recipient fierbinte și fiecare își ia porția cu un savoiardo.

În mod tradițional, în unele orașe din Italia, ciocolata a fost amestecată cu sânge de porc de la sacrificare (de unde și numele său de sanguinaccio). În zilele noastre, sanguinaccio cu sânge se face cu greu, datorită în parte din două motive: faptul că în 1992 vânzarea de sânge a fost interzisă în Italia și, de asemenea, că sacrificarea porcilor a încetat să fie o tradiție de familie și a devenit industrială.

10.   Lampredotto, Florence

 


Uitati de aspectul si gustul drobului si incercati aceasta gustare florentina care se vinde stradal.

Lampredotto se face cu cel de-al patrulea compartiment al stomacului de vita. Prima data se fierbe la foc mic impreuna cu ceapa, rosii si telina  si apoi se serveste intr-o chifla mare ce poate fi stropita si cu zeamain care s-a fiert.

Pentru preparare se alege partea închisă la culoare a burții de vită, care este mai fragedă și fără perișori. Această carne fragedă și suculentă se așează pe partea de jos a chiflei.

Deasupra se toarnă un sos verde ce conține anșoa, capere, pătrunjel și diverse alte condimente alese în funcție de preferințele bucătarului. Capacul chiflei este îmbibat cu zeama în care a fiert burta înainte de a se așeza peste sos. Pâinea aleasă pentru acest tip de mâncare este specific toscană iar în general se folosește ciabatta.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu