Top 10 cele mai ciudate alimente italiene
1.
Spaghete cu arici de mare, Sicilia
Nimic nu seamănă cu gustul ricci di mare - arici - odată
ce au fost eliberați de cojile lor țepoase.
Proaspăt și sărat, aroma este aproape ca scufundarea în
mare. În Sicilia, acestea sunt adăugate în ultimul moment la spaghete și la un
sos simplu de usturoi, ardei iute și ulei de măsline.
2.
Nduja, Calabria
În vârful cizmei italiene, Calabria produce unele dintre
cele mai condimentate alimente din țară - și puține sunt la fel de picante ca
nduja.
Acesti cârnați tartinabili sunt făcuti din părțile mai puțin atrăgătoare
ale porcului și ambalat cu ardei iute din Calabria de un roșu aprins.
Nduja se face folosind carne din cap (minus falcile) si
alte diverse bucăți de carne, o piele curată, grăsime și ardei iute calabrezi
prăjiți, care conferă nduja gustul său caracteristic de foc. Totul este tocat
împreună, apoi umplut în carcase mari de cârnați și afumat, creând un cârnat
mare moale, de unde amestecul picant. Nduja este servita în principal cu felii
de pâine sau cu brânză coapta.
3. Culatello,
Emilia-Romaña
În timp ce șunca Parma primește toată atenția, mai există
o șuncă despre care unii spun că are un gust și mai bun. Culatello, fabricat
din partile superioare ale pulpelor (din spate) de porci, este produs în doar opt sate din Pianura Padana, câmpiile
joase din Valea Po din Emilia-Romagna.
4. Creier
prăjit, Roma
Creier prăjit nu sună la fel de atrăgătoare ca și
frittura di cervello, dar aroma delicată a acestui fel de mâncare tipic roman
compensează orice asociere descurajantă.
Facut pane și prăjit, creierul de miel sau de vițel vine
adesea cu o legumă care a fost trecută prin același proces - de obicei
anghinare, dovlecei.
5. Finanziera,
Piemont
Finanziera cu siguranță nu o poti dispretui. Această
specialitate din nordul Italiei este un fel de mâncare de ficat de pui și de
porc, maruntaie de vițel și porc, creier, rinichi și - ca punct de culminant -
creasta de cocos
Totul este gătit în vin Barolo pentru ai imbogăți
savoarea.
6. Pajata,
Roma
Acest fel de mâncare roman a fost interzis din Italia timp de 14 ani datorită bolii vacii nebune, dar a revenit ferm în meniu. S-ar putea să nu fie o veste bună pentru oamenii care consideră că intestinele vițeilor pline de lapte sunt mai puțin apetisante .
Pagliata (sau, în dialectul roman, Pajata) este un fel de
mâncare tradițional roman care folosește în primul rând intestinul unui vițel
tânăr. Deoarece a mâncat doar lapte, felul de mâncare rezultat este similar cu
brânza dintr-o carcasă de cârnați.
7. Pani
ca meusa, Sicilia
Dacă doriți cu adevărat să vă simțiți ca un localnic în
Palermo, trebuie să încercați mâncarea de stradă. Pani ca meusa sună destul de
minunat în siciliană - „pâine cu splină”.
Această gustare, servită la tarabele de stradă din vase uriașe,
merită să o încercați - mâncați-o într-un chiflă de susan cu o picătură de suc
de lămâie și branza rasa.
8. Casu
marzu, Sardinia
Sarzii traiesc mai mult decat compatriotii lor italieni.
Nu se stie daca acest fapt se datoreaza faptului ca in dieta lor este inclusa
si aceasta branza cu viermi.
Casu marzu este o brânză tipică din insula italiană
Sardinia, cunoscută ca fiind infectată cu larve vii de muște. Casu marzu înseamnă
„brânză putredă” în dialect sard.
9. Sanguinaccio
dolce, Naples
Sangele si ciocolata sunt doua elemente care sunt
neobisnuite in acest dulce, ce se prepara in unele regiuni ale Italiei,
inclusiv la Napoli, unde este considerat un cadou special in perioada
Carnavalului.
Sanguinaccio dolce este un dulce italian, tipic în unele
regiuni din sudul Italiei (Apulia, Basilicata, Calabria și Campania), precum și
altele precum Abruzzo, Emilia-Romagna, Liguria, Marche și Umbria.
Sanguinaccio este preparat ca o cremă pe bază de
ciocolată neagră topită. Este tradițional servirea sa ca dulce tipic de carnaval. Se servește
într-un recipient fierbinte și fiecare își ia porția cu un savoiardo.
În mod tradițional, în unele orașe din Italia, ciocolata
a fost amestecată cu sânge de porc de la sacrificare (de unde și numele său de
sanguinaccio). În zilele noastre, sanguinaccio cu sânge se face cu greu,
datorită în parte din două motive: faptul că în 1992 vânzarea de sânge a fost
interzisă în Italia și, de asemenea, că sacrificarea porcilor a încetat să fie
o tradiție de familie și a devenit industrială.
10. Lampredotto,
Florence
Uitati de aspectul si gustul drobului si incercati
aceasta gustare florentina care se vinde stradal.
Lampredotto se face cu cel de-al patrulea compartiment al
stomacului de vita. Prima data se fierbe la foc mic impreuna cu ceapa, rosii si
telina si apoi se serveste intr-o chifla
mare ce poate fi stropita si cu zeamain care s-a fiert.
Pentru preparare se alege partea închisă la culoare a
burții de vită, care este mai fragedă și fără perișori. Această carne fragedă
și suculentă se așează pe partea de jos a chiflei.
Deasupra se toarnă un sos verde ce conține anșoa, capere,
pătrunjel și diverse alte condimente alese în funcție de preferințele
bucătarului. Capacul chiflei este îmbibat cu zeama în care a fiert burta
înainte de a se așeza peste sos. Pâinea aleasă pentru acest tip de mâncare este
specific toscană iar în general se folosește ciabatta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu