marți, 10 august 2021

Henri Nestlé

 


Henri Nestlé, până în 1839 Heinrich Nestle (Frankfurt pe Main, 10 august 1814 - Montreux, 7 iulie 1890), a fost un farmacist și om de afaceri elvețian de origine germană, fondator al companiei Nestlé, cea mai mare companie alimentară și de băuturi din lume, precum și unul dintre creatorii  laptelui condensat.

El a fost al unsprezecelea dintre cei paisprezece frați ai căsătoriei formată din Johann Ulrich Matthias Nestle și Anna-Maria Catharina Ehemann. Familia Nestle își are originile în sudul Suabiei (Germania), predominant în Pădurea Neagră și Dornstetten, Freudenstadt, Mindersbach, Nagold și Sulz am Neckar. În dialectul șvab, „Nestle” înseamnă „cuib de pasăre” - numele de familie Nestle există în diferite variante, precum Nästlen, Nästlin, Nestlen, Nestlin și Niestle.

Bunicul s-a mutat de la Sulzbach la Frankfurt, iar tatăl lui Nestle a moștenit afacerea familială de sticlă din Töngesgasse, unde a vândut și sticlă pentru ferestre și articole englezești. De asemenea, a fost agent local pentru o companie de asigurări generale pariziană. Primarul din Frankfurt, Gustav Edmund Nestle, era fratele său. A crescut într-o familie luterană, fiind educat în conformitate cu datoria.

După școală a devenit farmacist, o profesie pentru care nu erau necesare studii la acea vreme, dar cunoștințele de chimie erau necesare cu mult înainte ca această materie să fie predată în universitățile germane, iar ucenicia a fost finalizată probabil în jurul anului 1833. Ani mai târziu, apare în Lausanne (Elveția), unde a promovat examenul de asistent la farmacie la sfârșitul anului 1839. [Este necesar să se citeze] S-ar putea să fi avut motive politice pentru a emigra în Lacul Geneva. La fel ca familia sa, ca ucenic a avut contacte cu principalele personalități liberale din Frankfurt, care deja în 1833 a încercat să facă o revoluție împotriva restaurării lui Metternich și că cineva i-a recomandat să meargă în Elveția, o țară liberală.

La Vevey, în scurt timp a schimbat numele în Henri Nestlé, pentru a se potrivi mai bine mediului său de limbă franceză. În 1843, a cumpărat o proprietate industrială pentru 19.000 de franci cu banii pe care i-a împrumutat-o ​​mătușa, unde a început să fabrice ulei de rapiță și nucă, pudra de oase, oțet, coniac și pudră de muștar. Are o conductă de apă instalată pentru a produce apă minerală. Deja în 1845, el s-a numit „negustor” și „chimist”, iar patru ani mai târziu a înființat un laborator chimic într-o clădire separată. Dezvoltă un gaz lichid care este folosit pentru iluminarea a douăsprezece lampi publice din Vevey, așa cum se făcea atunci în multe alte orașe elvețiene, dar nu este o afacere bună, deoarece municipalitatea decide să își construiască propria fabrică de gaze.

S-a căsătorit cu Anna Clémentine Thérèse Ehmant la 23 mai 1860

În 1867, Nestlé a dezvoltat un compus numit farine lactée, un amestec de lapte de vacă condensat în vid cu zahăr până când a avut densitatea mierii. A amestecat făina de grâu cu laptele concentrat și a lăsat-o să se usuce, apoi adăugând bicarbonat de potasiu. Meritul Nestlé constă în utilizarea unor proceduri deja descoperite, precum cele ale chimistului german Justus von Liebig, chimistului francez J. A. Barral și cunoștințelor fizicului englez Isaac Newton despre condensare. Făina pentru bebeluși a fost o revoluție, deoarece a rezolvat problema aprovizionării cu lapte proaspăt pentru bebeluși și copii mici, precum și pentru bătrâni și bolnavi în orașe și a fost decisivă în combaterea mortalității infantile, care a crescut atât de mult odată cu industrializarea. Unul dintre succesele lor a fost eliminarea acidului și a amidonului din acest amestec. Nestlé a devenit faimos atunci când pregătirea sa a salvat viața unui copil prematur a cărui mamă a fost grav bolnavă după naștere. A adus-o acasă, i-a hrănit bebelusul cu produsul sau, iar nou-născutul și-a revenit rapid. Curând după aceea, a fondat o nouă companie și a comandat mașinile de care avea nevoie pentru fabricare. După un an, a putut produce 360.000 de cutii de produs pe an, iar după trei ani a trebuit să facă o extindere.

Stema lui Henri Nestlé și primul logo al companiei sale, în 1867.

Compania Nestlé, S. A. s-a născut datorită lui Henri Nestlé, care și-a adoptat propria creastă familială și numele de familie Nestlé („cuib mic”). În acest fel, numele său de familie a devenit marca și sigla hranei pentru bebeluși. 

În 1868 a deschis un birou la Londra și după cinci ani și-a exportat produsul în Australia și America de Sud. În 1874, el a vândut compania lui Jules Monnerat pentru un milion de franci și nu a mai avut contact cu ea până la moartea sa la 7 iulie 1890. 

Nestlé este cea mai mare companie din lume de produse alimentare și băuturi. Are peste 2.000 de mărci, de la produse globale recunoscute la favorite locale; făina pentru copii este vândută astăzi în 191 de țări din întreaga lume, compania are peste 300.000 de angajați și vânzările sunt estimate la peste 100 de miliarde de franci pe an.























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu