vineri, 21 mai 2021

Dom Pérignon




 Dom Pérignon

 Dom Pérignon (este o marcă de șampanie, produsă de Moët & Chandon). A primit numele de Dom Pérignon în onoarea lui Pierre Pérignon, un călugăr benedictin care a descoperit modul de a crea vinuri spumante.

În 1670, Dom Pérignon (1638-1715), un călugăr al mănăstirii benedictine din Hautvillers, a fost primul care a practicat amestecul de struguri care a îmbunătățit calitatea vinului și a făcut să dispară anumite defecte. Conform legendei, Dom Pérignon a fost cel care a introdus utilizarea dopului de plută ținut în sticlă de un șnur de cânepă impregnat cu ulei, care permite vinului să-și păstreze prospețimea și spuma. În plus, ar fi făcut sticlele mai groase pentru a împiedica explozia sticlei, dar în ciuda eforturilor călugărului, efervescența vinului a rămas empirică până la cercetările lui Pasteur privind fermentarea în secolul al XIX-lea. secol.
Datorita lui, „anii Dom Pérignon” reprezintă un moment de cotitură în ceea ce va fi numit ulterior „metoda Champagne”: asamblarea ciorchinilor din diferite podgorii, presarea separată care face posibilă obținerea unui suc de o puritate impecabilă și îmbătrânire în sticle închise cu dop și sigilate ermetic pentru a controla fermentația drojdiei care se află la originea vinului spumant.
Prima recoltare a lui Dom Pérignon a fost în 1921 și a fost pusă în vânzare abia pe 4 august 1936, după Marea Depresiune. Dom Pérignon se face doar în cei mai buni ani, iar toți strugurii folosiți pentru vin au fost recoltați în același an.
În fiecare an se produc aproximativ intre 5 si 8 milioane de sticle. Șampania este 55% Chardonnay și 45% Pinot Noir, cu 7g / l zahăr mediu. Potrivit lui Tom Stevenson, „toate vinurile au nevoie de minimum douăsprezece luni pentru a favoriza îmbătrânirea”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu