joi, 3 iunie 2021

Bauturi ce definesc o tara sau o regiune: Mexic - Tequila, Mezcal si Pulque

 Bauturi ce definesc o tara sau o regiune: Mexic - Tequila, Mezcal si Pulque

TEQUILA este fabricată în Mexic din căpățâni de agavă albastră, pe care mexicanii le numesc pinas. Pe timpul aztecilor și a mayașilor, agava albastră era venerată pentru că aceasta o simboliza pe zeița Mayahuel, zeiță a fertilității, fiind considerată și mama zeilor.
Vinul de mezcal este considerat ca fiind strămoșul tequilei. Don Pedro Sánchez de Tagle, marchis de Altamira și Caballero al ordinului de Calatrava, a deschis în anul 1600 prima fabrică de vin de mezcal la Hacienda Cuisillos.
Tequila a fost produsă pentru prima dată în secolul al XVI-lea, iar producția la nivel industrial a început cu două secole mai târziu. Primul producător oficial al tequilei a fost Jose Cuervo. În anul 1758, aceasta a obținut aprobarea de a cultiva plantele și de a fabrica băutura de la regele Spaniei.
Odată cu revoluția mexicană, tequila a început să devină din ce în ce mai cunoscută, acest lucru întâmplându-se la începutul secolului al XX-lea. Mai mult decât atât, în perioada prohibiției americane, băutura a cunoscut o răspândire largă și rapidă pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.
Cum se prepară tequila?
Tequila este produsă în regiune Jalisco, din recoltarea tulpinii de agavă albastră care crește pe acest canton și poartă denumirea de piñas . Perioada de care are nevoie planta pentru a ajunge la maturitate este cuprinsă între opt și zece ani. În acest timp tulpina acumulează un conținut de zahăr de minim 24%. După ce este culeasă, agava albastră se rumenește în cuptoarele distileriilor și se lasă la fermentat pentru a transforma zahărul în alcool.
O altă metodă folosită pentru a obține tequila presupune zdrobirea tulpinilor și extragerea sucului care este amestecat cu apă și lăsat la fermentat. În momentul în care sucul fermentat are o tărie alcoolică cuprinsă între 4 și 7%, aceasta se va distila de două sau trei ori. Astfel, alcoolul ajunge să aibe o tărie alcoolică cuprinsă între 55 și 60%. Băutura se păstrează cel mai bine în butoaie de stejar.
Gustul tequilei depinde mult și de alți factori, precum compoziția și umiditatea solului pe care este cultivată agava albastră, metoda de prelucrare a acesteia, apa folosită în amestec și timpul de îmbătrânire. Cu toate acestea fiecare producător are propriile secrete, iar cel mai important aspect este reprezentat de cantitatea de agavă albastră folosită.
Legile mexicane reglementează strict producția de tequila, astfel încât această băutură nu poate fi produsă oriunde. În funcție de anumite criterii, tequila se clasifică în mai multe tipuri.
Tipurile de tequila se deosebesc în funcție de perioada în care a fost învechită, dar și în funcție de modul de păstrare. Odată cu trecerea timpului, tequila dobândește o tărie mai mare și o culoare mai accentuată. Principalele tipuri de tequila sunt:
1. Tequila blanco sau tequila silver
Ambele tipuri de tequila au un gust pur de agave și un procent ridicat de alcool. De asemenea, acestea nu sunt depozitate în butoaie de stejar, ci din distilerie trec direct în sticle pentru vânzare. Această băutură alcoolică este transparentă și se folosește adesea în prepararea cocktailurilor.
Cele mai cunoscute mărci de tequila blanco sunt:
• El Jimador Blanco



• Jose Cuervo Clasico Silver



• Sauza Silver



2. Tequila gold sau tequila oro
Tequila gold, cunoscută și sub denumirea de tequila oro, este o variantă a tequilei blanco îmbogățită cu caramel sau colorant alimentar pentru a părea cât mai veche.
Cele mai cunoscute mărci de tequila gold sunt:
• Olmeca Gold



• Pepe Lopez Gold



• Sauza Extra Gold



3. Tequila Reposado
Acest tip de tequila are un gust plăcut și o culoare pală. Se păstrează între două luni și un an în butoaie de stejar.
Cele mai cunoscute mărci de tequila Reposado sunt:
• Sierra



• El Último Agave Reposad



• Don Julio Reposadoo



4. Tequila Anejo
Tequila Anejo este tipul de băutură cu cele mai înalte standarde de calitate și se păstrează la învechit în butoaie mari de stejar minim un an. Lemnul de stejar oferă lichidului o culoare arămie și o aromă inedită.
Cele mai cunoscute mărci de tequila Anejo sunt:
• Don Julio



• Cuervo La Reserva



• Kah Anejo



Pentru a simți adevărata aromă, tequila trebuie să aibă temperatura camerei. Adevărații pasionați ai acestei băuturi alcoolice nu o consumă ca shot, ci o savurează cu lime și sare. Chiar și așa, cel mai popular mod de a consuma tequila este sub forma unui shot energizant, alături de sare și lime. Sarea se consumă prima, iar lime-ul imediat după ce ai băut shotul.
Paharul special pentru tequila se numește caballito, în traducere căluț. Acesta are un aspect subțire, fără picior și are capacitatea maximă de 50 de mililitri.



Pe lângă shoturi, tequila este ingredientul principal din multe cocktailuri celebre și delicioase. Cele mai preparate cocktailuri cu tequila sunt:
Cocktail Margarita
Margarita este cel mai popular cocktail care are la bază tequila, fiind prezent în meniul tuturor barurilor din lume. Povestea acestui cocktail spune că barmanul șef Santos Cruz ar fi creat Margarita pentru cântăreața Peggy Margaret Lee, în anul 1948.
Cocktail Margarita – ingrediente:
• 50 de mililitri de tequila;
• 15 mililitri de triplu sec;
• 30 de mililitri de suc de lime;
• 60 de grame de gheață pisată;
• sare sau zahăr pentru marginea paharului;
• o felie de lămâie pentru decor.



Tequila Sunrise
Acest cocktail a fost servit prima dată în barul hotelului Arizona Biltmore, dar a devenit faimos datorită unui hit al trupei Eagle și a unui celebru film, ambele denumite Tequila Sunrise.
Cocktail Tequila Sunrise – ingrediente
• 60 ml tequila
• 120 ml suc proaspăt de portocale
• 30 ml Grenadine
Cocktail Tequila Sunrise – mod de preparare
Umple pe jumătate un pahar înalt cu gheață. Toarnă tequila și sucul de portocale. Adaugă repede siropul de rodii lăsându-l să se prelingă în pahar de-a lungul unei lingurițe, astfel încât să se ducă în fundul paharului. Treptat, sucul de rodii va începe să devină vizibil, amestecându-se cu restul ingredientelor.
Cocktail Ridley
Acest cocktail parfumat a fost creat în anul 1960, la hotelul Dukes din Londra.



Cocktail Ridley – Ingrediente
• 50 ml tequila ( recomandată este El Jimador Tequila)
• 50 ml gin
• 1 linguriță lichior Galliano
Cocktail Ridley – mod de preparare
Pune toate ingredientele împreună cu 4 cuburi de gheață într-un pahar și amestecă bine. Adaugă conținutul într-un pahar de cocktail ( cel mai potrivit este paharul Margarita) și decorează cu gheață pisată și lime.
Aceste cocktailuri sunt nelipsite din barurile lumii, fiind și foarte ușor de preparat.
MEZCAL
Mezcal este o băutură mai tradițională decât tequila obținută prin distilarea inimii maguei. Cuvântul mezcal vine de la Nahuatl vacablo mexcalli, ceea ce înseamnă "maguey gătit".
Friptura este numită și mâncare care rezultă din gătitul de frunze și tulpini de agave sau maguey, precum și de o varietate de plante maguey și lichior în sine. Se crede că în 400 a.C. indienii au produs deja mezcal.
Acest lichior este produs cu denumire de origine în nouă state: Guanajuato, Durango, Michoacan, Guerrero, San Luis Potosi, Puebla, Oaxaca, Zacatecas și Tamaulipas.
La anumite tipuri de mezcal se adaugă așa-numitul vierme maguey, pentru a le diferenția și a le da mai multă distincție. Aroma mezcal este puternică și aromatică, iar cea a tequilei este neutră.






PULQUE
Este o băutură fermentată care este obținută din mucilag sau miere care este extrasă din maguey pulque. Se întâmplă mai ales în statele din Mexic, Puebla, Hidalgo și Tlaxcala. Este bogat în proteine și minerale.
Sa considerat o băutură binecuvântată consumată doar de preoți și bătrâni. Mai târziu a devenit o băutură foarte discreditată și până acum se recuperează recunoașterea în rândul populației.
În prezent, este situat împreună cu tequila și mezcal printre cele mai populare băuturi din Mexic.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu