marți, 1 iunie 2021

Bauturi ce definesc o tara sau o regiune: ROM

Bauturi ce definesc o tara sau o regiune: ROM
Romul este orice distilat alcoolic obținut din suc fermentat de trestie de zahăr, cu concentrația de alcool de la 37% la 40%.
Zonele cu cea mai mare producție de rom sunt Caraibe și America, dar și Filipine sau India.
Romul este clasat în mai multe categorii: cele light sunt folosite pentru cocktailuri, în timp ce romurile "aurii" sau "negre" (dark) se consumă ca atare sau se folosesc pentru a găti. Romul premium este în general conceput pentru a fi consumat ca atare.
Dark: Au o culoare particulară, maro, negru sau roșu, făcând parte din clase mai întunecate decât romurile aurii și sunt obținute din zahăr caramelizat sau melasă. De obicei acestea sunt îmbătrânite mai mult, în butoaie puternic carbonizate, astfel având arome mult mai puternice decât alte tipuri de rom. De asemenea, romul închis este cel mai des utilizat în gătit. Cele mai multe romuri dark provin din zone precum Jamaica sau Haiti.
Aromate: Sunt infuzate cu arome de fructe precum banană, mango, portocală, ananas, nucă de cocos, flori de stea sau tei, având în general o concentrație mai mică de 40% și de obicei sunt combinate în băuturile tropicale servite cu multă gheață. Adesea, aceste tipuri de rom au adăugate diverse substanțe chimice care stimulează gusturile mâncării.
Aurii: Sunt romuri îmbătrânite în butoaie de lemn, de obicei din stejar alb carbonizate, au o aromă și un gust mai puternic decât romul light și se poate consideră că se situează la jumătatea drumului dintre romurile light și cele dark.
Light: Sunt romuri ușoare, denumite uneori "argintii" sau "albe", au foarte puțină aromă și sunt uneori filtrate după îmbătrânire pentru a îndepărta orice culoare. Cele mai multe romuri light sunt produse în Puerto Rico și sunt populare pentru utilizarea lor în băuturi mixte precum Mojito sau Daiquiri.
Premium: Sunt romuri ce fac parte dintr-o categorie specială de piață, fiind în general branduri ce se pot vinde în magazine specializate de tip premium și sunt în general consumate ca atare.
Condimentate: Romurile condimentate își obțin aromele prin adăugarea de mirodenii și uneori de caramel, majoritatea vând o culoare închisă. Printre condimentele adăugate se află scorțișoara, rozmarinul sau piperul.
Prima distilare a romului din Caraibe a avut loc pe plantațiile de trestie de zahăr în secolul al XVII-lea. Sclavii plantațiilor au descoperit că melasa, un subprodus lichid extras din procesul de rafinare a zahărului, poate fi fermentat în alcool. Apoi, când a fost distilat, alcoolul a fost concentrat și impuritățile au fost îndepărtate, producând astfel primele romuri moderne. Tradiția sugerează că acest tip de rom își are originea pentru prima dată pe insula Nevis.
Până la sfârșitul secolului al XVII-lea, romul a înlocuit coniacul francez ca alcool preferat de schimb în comerțul triunghiular. Comercianții și patronii din partea africană a comerțului, plătiți anterior cu coniac, au început să fie plătiți cu rom.
Trei tipuri principale de rom sunt acceptate la nivel regional:
Romuri de origine hispanică
Producție: Din melasă de trestie de zahăr.
Îmbătrânire: Prin sistemul de criadere și solere.
Stil: Romuri ușoare, de la uscat la dulce. Se adaugă caramel și zahăr.
Zone: Caraibe, America Centrală și Panama, Mexic, Columbia, Peru, Venezuela și Spania (în principal Insulele Canare și Granada).
Romuri de origine britanică
Producție: Din melasă de trestie de zahăr.
Îmbătrânire: diverse sisteme de la solere și criadere la îmbătrânirea statică în butoaie, de cea mai bună calitate.
Stil: Rumuri întunecate și puternice, dulci și picante. Se adaugă caramel (culoare), zahăr și condimente.
Zone: Barbados, Bermuda, Belize sau Guyana sunt romurile tipice ale acestei origini.
Romuri de origine agricolă franceză
Producție: Din suc de trestie de zahăr.
Îmbătrânire: îmbătrânire statică în butoaie (același sistem ca și Scotch Malt Whisky).
Stil: romuri ușoare care se remarcă prin paleta lor aromatică care provine din trestie de zahăr. Uscat și puternic. Romuri controlate de o denumire de origine. Caramel și orice tip de aditiv extrem de restricționat.
Zone: Guadelupa, Haiti și Martinica sunt romurile tipice ale acestei origini. Datorită producției lor și în special a îmbătrânirii statice, acestea tind să fie mai scumpe decât romurile de melasă
Tipuri de rom
Romul agricol este romul care este fabricat exclusiv din suc de trestie, iar termenul este utilizat în principal pentru romurile produse în străinătate în Franța, în special cele din insula Martinica, care au o Denumire de Origine.15 Sucul de trestie se oxidează ușor, motiv pentru care majoritatea romurilor sunt făcute din melasă. În timpurile preindustriale, însă, era invers; materia primă utilizată de majoritatea producătorilor a fost sucul și nu melasa, de unde și denumirea de „agricol”.
Rom îmbătrânit
Romul îmbătrânit provine de la băuturi spirtoase care au rămas în recipiente din lemn de stejar sau cireș nu mai puțin de un an. Romurile îmbătrânite în mod normal sunt comercializate urmând modelul anilor de antichitate al romului, de exemplu: rom îmbătrânit 3 ani, 5 ani, 8 ani sau 12 ani.
Rom aromatizat
Romurile aromate sunt infuzate în primul rând cu fructe, cum ar fi banane, mango, portocale, ananas, nucă de cocos, carambola sau tei. Au un conținut mai mic de alcool, în general mai mic de 40 °. Sunt folosite mai ales pentru aromatizarea băuturilor tropicale similare, dar sunt adesea băute singure sau cu gheață. Această infuzie de arome este produsă după fermentare și distilare. Popular în Madagascar și La Réunion sunt rhums arrangés, variante locale de rom aromat. Alte forme de rom aromat se fac prin adăugarea anumitor substanțe chimice în alcool pentru a simula gustul altor alimente.
Rom alb
Romul alb, romul argintiu sau romul ușor se caracterizează prin absența culorii, deși poate avea o ușoară nuanță galbenă. Trebuie să provină din băuturi spirtoase, distilate sau din amestecurile lor, care au rămas în recipiente din lemn de stejar sau cireș pentru timpul potrivit.
Deși sunt sinonime între ele, atunci când se vorbește despre „rom ușor” se referă la consistența lichidului. Acest rom este distilat în fotografii de tip continuu.
Acest rom este ideal pentru prepararea de cocktail-uri precum așa-numita guarapita și mojito cubanez.
Rom de aur
Romul auriu sau romul chihlimbar sunt romuri cu corp mediu, care au fost îmbătrânite în containere din lemn de stejar sau cireș. Acestea își dobândesc culoarea închisă când sunt îmbătrânite în butoaie de lemn (de obicei butoaie de stejar alb carbonizat care sunt produsul secundar al whisky-ului Bourbon). Au mai multă aromă și o aromă mai puternică decât romul ușor și pot fi considerați la jumătatea distanței dintre romul deschis și soiurile mai întunecate.
Deși este de obicei luat fără amestecare, poate fi folosit și pentru prepararea de cocktailuri precum celebrul cubalibru.
Rom dulce
Romurile care conțin o cantitate mare de zaharoză, în general 100 g / l sau echivalentul său în glucoză, se numesc rom dulce sau lichior de rom.16 17 În sine, romul are deja o aromă dulce, romurile dulci au un gust chiar înfundat; cu toate acestea, este obișnuit să le găsești în cocktailuri.
Rom înghețat
Se caracterizează prin atingerea suprasaturării zahărului, care apare cristalizat în ramuri vegetale care servesc drept suport.
Rom condimentat
Rumurile picante se fac prin adăugarea de condimente și, uneori, de caramel. Majoritatea sunt mai închise la culoare și se bazează pe rumuri aurii. Unele soiuri sunt semnificativ mai întunecate, în timp ce multe mărci mai ieftine sunt fabricate din rumuri albe ieftine și se întunecă până la o culoare caramel. Printre condimentele care pot fi adăugate de obicei romului sunt scorțișoara, rozmarinul, absintul, anasonul, piperul, cuișoarele și cardamomul.
Rom testat
Romul testat sau romul suprorezistent (din engleză, over «on», «on top of» și -proof «proof of»; pronunțat în engleză: / ˈəʊvəˌpruːf /) sunt cele care conțin o cantitate de alcool semnificativ mai mare decât standardul 40º . Pot conține până la 75-80º. Două exemple sunt Bacardi 151 sau Pitorro Moonshine. De obicei sunt folosite în băuturile mixte.
Rom vechi
Romul vechi provine din băuturi spirtoase care au rămas în recipiente din lemn de stejar sau cireș nu mai puțin de trei ani
Derivate
În Venezuela, există un produs numit „băutură spirtoasă uscată”, care este considerat un substitut ieftin pentru rom („lavagallo”). Această băutură are rom în vârstă de numai 40% în volum. Este cunoscut colocvial ca «romul omului sărac» . Cele mai cunoscute mărci sunt: Superior (Santa Teresa), Cinco Estrellas (DUSA), Moneda de Oro (Cacique); printre altele.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu